Çevrimiçi açık artırma sistemimizde deri ürünleri nasıl satın alabileceğinize ilişkin bilgiler içeren Saga Furs talimatlarının bulunduğu web sayfasına hoş geldiniz. Müşterilerimizin, üretim faaliyetleri için her zaman ham maddeler edinebilmelerini de sağlamak istiyoruz.
Deri satın alma sürecinizi olabildiğince sorunsuz ve etkili kılmak için, ihtiyacınız olan tüm bilgileri bu web sayfasında topladık. Çevrimiçi açık artırma sistemimiz kolay ve kullanıcı dostu olsa da talimatları dikkatle okumanızı öneriyoruz.
Saga Furs çevrimiçi açık artırma sistemini bulma ve sistemde oturum açma
Oturum açma
Çevrimiçi açık artırma sisteminde satın alma işlemi Saga Furs web sayfasında başlar www.sagafurs.com
1) Ana sayfanın sağ üst köşesindeki “LOGIN” (OTURUM AÇIN) seçeneğine tıklayın.
2) “Email, phone or Skype” (E-posta, telefon veya Skype) ifadesini gördüğünüz alana, adiniz.soyadiniz@sagaservices.com biçimindeki yeni oturum açma adınızı girin.
“Next” (İleri) düğmesine tıklayın.
Oturum açma adınız yoksa veya parolanızı kaybettiyseniz lütfen invoice@sagafurs.com adresine bir e-posta göndererek bizimle iletişime geçin. Siz adınızı, müşteri hesap numaranızı ve cep telefonu numaranızı sağladıktan sonra yeni oturum açma bilgilerinizi sizinle paylaşırız.
3) Parolanızı girip “Sign in” (Oturum açın) düğmesine tıklayın.
4) Çevrimiçi açık artırmaya katılmak için “Online Auction” (Çevrimiçi Açık Artırma) karesindeki “Launch” (Başlat) düğmesine tıklayın.
5) “Need admin Approval” (Yönetici onayı gerekiyor) kutusu açılırsa/açıldığında, altı çizili olan şu metne tıklayın: “Have an admin account? Sign in with that account” (Yönetici hesabınız var mı? O hesapla oturum açın)
Farklı işlevlere dair açıklamalar
Gezinme çubuğundaki bilgiler
- “Auctions” (Açık artırmalar): Bu bölümde, incelemek istediğiniz açık artırma günlerinin yanı sıra yaklaşan (Upcoming) veya geçmiş (Past) açık artırma günlerini seçebilirsiniz.
- “My Bids” (Tekliflerim): Bu bölümde, hem yaklaşan hem geçmiş teklifler dahil olmak üzere teklif verdiğiniz tüm ürün partilerini bulabilirsiniz.
- “Watched lots” (İzlenen ürün partileri): Yıldızlarla işaretlediğiniz ürün partilerinden oluşan favori listenizi bu bölümde görebilirsiniz.
- “Your name” (Adınız): Açık artırmaya kaydolduğunuzda, adınız gezinme çubuğunda görünür. Adınıza tıkladığınızda alıcı numaranız, adınız ve e-posta adresiniz gibi bilgiler görüntülenir.
Ana ekranda sağlanan bilgilerin çoğu, açık artırma deri alıcıları tarafından canlı açık artırmalardan iyi bilinse de bazı işlevleri netleştirmek iyi olacaktır.
- Yıldızlar: Ürün partilerin önünde bulunan yıldızlara tıklayarak ilgilendiğiniz partileri işaretleyebilirsiniz. Favoriniz olan ürün partileri, sayfanın üst kısmındaki ana gezinme çubuğunda bulabileceğiniz “Watched lots” (İzlenen ürün partileri) bölümünde toplanır. İlgilendiğiniz tüm ürün partilerini işaretlerseniz teklif verme işlemlerinizin tamamını “Watched bids” (İzlenen teklifler) bölümünde gerçekleştirebilirsiniz.
- “Per Page” (Adet/Sayfa): Her sayfada kaç adet ürün partisi görmek istediğinizi seçmek için, açılır sayı menüsünü kullanabilirsiniz. Bu sayıyı, sayfa başına en fazla ürün partisini gösterecek şekilde 100 olarak değiştirmenizi öneririz. Bu sayede, teklif verdiğiniz ürün partilerini daha kolay bir şekilde takip edebilirsiniz.
- Sayfalar: “Go” (Git) düğmesinin önündeki ok işaretine tıklayarak farklı sayfalara geçebilirsiniz.
Teklif verme
Çevrimiçi açık artırma sisteminde teklif vermek istiyorsanız Saga Alıcı numaranıza sorunsuz şekilde erişebiliyor olmanız gerekir. Alıcı numaranız olmamasına rağmen deri ürünleri satın almak istiyorsanız bir aracıyla iletişime geçebilirsiniz. Aracı, teklif verme işlemini sizin yerinize gerçekleştirebilir.
Çevrimiçi açık artırma sisteminde teklif verme, normal açık artırmadakinden farklıdır. Tüm teklifler nihaidir ve verildikten sonra değiştirilemez.
Ürün serilerine değil, yalnızca tek tek ürün partilerine teklif verebilirsiniz. Bu durum, aynı açıklamaya sahip sıralı ürün partileri için de geçerlidir. İhtiyaç duyduğunuz ürün partilerini alabilmek için tekliflerinizi takip etmeye özellikle dikkat edin. Zamanlayıcılar sürekli çalışır ve teklifler kapanırken ayrıca bildirim gönderilmez.
- Teklif verme:
- Ürün partisinin sağ tarafında başlangıç fiyatını görebilirsiniz. Başlangıç fiyatının altında teklif veremezsiniz.
- Bir ürün partisi için teklif vermek istiyorsanız “Place bid” (Teklif ver) düğmesine tıklayın.
- Ürün partisi için vermek istediğiniz fiyatı seçebileceğiniz bir açılır menü görünür. Fiyat artışları önceden seçilir.
- Dilediğiniz fiyatı seçtikten sonra “Submit bid” (Teklifi gönder) düğmesine tıklayın.
5. “Jump increment” (Sıçramalı artış): Farklı müşteriler için alım yapan bir alıcı olarak “Jump increment” (Sıçramalı artış) işlevini kullanabilirsiniz. Bu, önceki teklifinizin üzerine teklif vermenize olanak tanır.
6. “Quick purchase” (Hızlı satın alma): Teklif verme işlemini atlayarak ürün partisini satın almak istiyorsanız Quick purchase seçeneğini de kullanabilirsiniz. Ardından, “Quick purchase” kutusunda görünen tutarda ödeme yapmanız gerekir. Böylece ürün partisini siz satın alırsınız ve artık başka hiç kimse teklifle rekabet edemez. Bu işlevi kullanarak, ihtiyacınız olan miktarda ürün satın aldığınızdan emin olabilirsiniz. Ancak gerçekleştirdiğiniz satın alma işlemlerinin sabah (Finlandiya zamanı) kaydedilip kaydedilmediğini kontrol etmeyi unutmayın.
7. Ürün partisi için maksimum fiyat teklifinizi belirleyerek otomatik teklif verebilirsiniz. Başka bir alıcı başlangıç fiyatından daha yüksek bir teklif verirse sistem, sizin teklifinizi otomatik ve kademeli olarak yükseltir. Böylece, belirlediğiniz maksimum fiyata ulaşılana kadar ilk sırada olmanız sağlanır. Rekabet yoksa ürün partisini başlangıç fiyatı üzerinden satın alırsınız.
8. Edit Bid (Teklifi Düzenle): “Edit bid” (Teklifi düzenle) seçeneğini belirleyerek, önceden ayarladığınız maksimum fiyatı yükseltebilirsiniz. Bu işlem, fiyatı yükseltmenizi sağlar ancak fiyatı düşüremezsiniz.
2. Teklif takibi
- Yıldız işlevi: Sol köşedeki yıldız işlevine tıklayarak, takip etmek istediğiniz ürün partilerini işaretleyebilirsiniz. İşaretlenen ürün partileri, gezinme çubuğundaki “Watched lots” (İzlenen ürün partileri) bölümünde görünür.
- Ürün partisinin açıklamasında yer alan harf gruplarına (ör. “NB”) bakarak, ilgilendiğiniz ürün partilerini basılı satış kataloğunda veya MyCatalogue’da kolayca bulabilirsiniz. Burada ürün partileriyle ilgili olarak sunulan açıklamalar katalogdakilerle aynıdır.
Teklif verdiğiniz ürün partilerini, gezinme çubuğunun “My Bids” (Tekliflerim) bölümünde kolayca takip edebilirsiniz.
Buradaki “My bids” (Tekliflerim) bölümünde hem yaklaşan (Upcoming Bids) hem geçmiş (Past Bids) teklifler dahil olmak üzere teklif verdiğiniz ürün partilerini takip edebilirsiniz.
Geçmiş teklifleri (Past Bids) seçerek, önceki açık artırma günlerinde teklif verdiğiniz tüm ürün partilerini görebilirsiniz.
Buna karşılık, yaklaşan teklifler (Upcoming Bids) mevcut ve takip eden açık artırma günlerindeki teklifleri gösterir.
- “Sold for xx euro” (xx euro karşılığında satıldı) ifadesi, ürün partisinin gösterilen fiyattan satıldığı anlamına gelir.
- “Lost: sold for xx euro” (Kaybedildi: xx euro karşılığında satıldı) ifadesi, ürün partisi için teklif verdiğiniz ancak ürün partisinin başka biri tarafından daha yüksek bir fiyata satın alındığı anlamına gelir.
- Yeşil renkte görüntülenen “Won: Purchase for xx euro” (Kazanıldı: xx euro karşılığında satın alındı) ifadesi, ürün partisini gösterilen fiyattan satın aldığınız anlamına gelir.
- “Passed” (Geçti) ifadesi ise ürün partisinin geri çekildiğini belirtir.
3. Her ürün partisi için teklif verme SÜRELERİ
Zamanlayıcılar sürekli çalışır ve teklifler kapanırken ayrıca bildirim gönderilmez. Her ürün partisinin altındaki tür sütununda teklif süresini ve teklif vermek için kalan süreyi görebilirsiniz. İlgili ürün partisi için kalan teklif süresinin son 30 saniyesinde teklif verilirse teklif süresi 30 saniye artar.